Dagvaarding ontvangen

Dagvaarding ontvangen

Dagvaardig ontvangen?

Hebt u een dagvaarding ontvangen? Neem dan direct contact met ons op. Wij vragen voor u uitstel aan of voeren namens u verweer.

Als u een dagvaarding hebt ontvangen, dan betekent dit dat iemand een rechtszaak tegen u is gestart. In de dagvaarding staat vermeld wat de eiser van u wil en op welke gronden. Ook staat er vermeld hoe u op de eis en kunt reageren.

Meestal kunt u in dat in persoon of vertegenwoordigd door een gemachtigd procesjurist of advocaat bij de rechtbank doen. Ook is het mogelijk dat er namens u een schriftelijke reactie op de dagvaarding naar de rechtbank wordt gestuurd. Zo’n schriftelijke reactie heet in vaktaal “conclusie van antwoord”.

Zelf reageren op de dagvaarding

Er zijn mensen die een dagvaarding ontvangen hebben en vervolgens zelf proberen een conclusie van antwoord op te stellen. Bij de kantonrechtbank kunt u dat inderdaad zelf doen, bij de rechtbank is bijstand door een advocaat verplicht.

Niettemin raden wij sterk af om zelf met een antwoord aan de slag te gaan. Vaak denkt een gedaagde dat hij of zij alleen hoeft te reageren met de feiten, maar zo werkt het niet. Die feiten moeten namelijk ook juridisch worden geduid. Belangrijk daarbij is dat de afweging wordt gemaakt of feitelijk gelijk hebben ook juridisch gelijk krijgen betekent. Dat zijn twee verschillende dingen.

Procederen is specialistisch werk en een kleine fout met grote gevolgen is vlug gemaakt. Er zijn niet voor niets advocaten en procesjuristen die hier jaren voor hebben gestudeerd. Als u een dagvaarding ontvangen hebt om bij de kantonrechtbank te verschijnen, probeer dan niet zelf alles op te lossen. Het risico is daarmee aanzienlijk groter dat u de rechtszaak verliest, en dan mag u ook nog eens opdraaien voor de proceskosten van de eiser.

Deskundige bijstand

Als u een dagvaarding hebt ontvangen, dan doet u er dus goed aan om eerst juridisch advies in te winnen bij een deskundige. Die zal uw zaak beoordelen en adviseren over de vervolgstappen. Vervolgens kan er namens u uitstel worden gevraagd of verweer worden gevoerd. Dat is uiteraard niet gratis, maar daarmee komt u doorgaans een stuk beter uit de rechtszaak.

De hoogte van de kosten voor rechtsbijstand hangt af van welk type juridisch deskundige u nodig hebt. Bent u gedagvaard voor de rechtbank, sector kanton? Dan kunt u gebruik maken van een procesjurist. Een procesjurist is een stuk goedkoper dan een advocaat, die bij de kantonrechtbank hetzelfde werk doen. Dient de zaak bij de civiele rechtbank? Dan bent u verplicht een advocaat in te schakelen.

Neem nu contact met ons op om uw zaak te bespreken. Het eerste gesprek is altijd gratis. Onze procesjuristen staan voor u klaar, ook als u bent gedagvaard. Bel nu 085 864 00 61 om direct iemand te spreken.

  Laat kosteloos beoordelen of wij u kunnen helpen

  Onze procesjuristen staan klaar om voor u verweer te voeren!

  Juridische hulp nodig?

  Chat openen
  Direct hulp nodig?
  Hallo, waarmee kunnen we helpen? (alleen chat)