Oude zakelijke rechten

Oude zakelijke rechten

De zoektocht naar een deskundig advocaat, jurist of notaris inzake een oud zakelijk recht is vaak erg lang en ingewikkeld. Hoewel er nog vele van dit soort rechten in Nederland bestaan is de kennis daarover zeer beperkt. Lex Lawyers is in dit rechtsgebied een unicum.

Onze juristen adviseren en ondersteunen bij juridische vraagstukken en geschillen met betrekking tot oude zakelijke rechten, ook wel heerlijke rechten genoemd. Dit zijn rechten die vóór de invoering van het Burgerlijk Wetboek in 1838 al bestonden, en vaak diep in de Middeleeuwen zijn ontstaan. Vroeger werden deze rechten “heerlijke rechten” genoemd, tegenwoordig dus oude zakelijke rechten.

Bij dergelijke rechten kunt u denken aan rechten als het heerlijk visrecht, heerlijk veerrecht, recht van eendenkooi, pootrecht, plantrecht etc. Dergelijke rechten zijn vaak honderden jaren oud en kunnen worden gekocht en verkocht net als andere zakelijke rechten.

  Laat kosteloos beoordelen of wij u kunnen helpen


  Wat deze rechten ingewikkeld maakt is dat men er tegenwoordig nog maar weinig van weet, waardoor er – dikwijls door notarissen! – fouten worden gemaakt. Deze fouten leiden vervolgens tot allerlei juridische problemen, waarbij opnieuw maar weinigen weten of die opgelost kunnen worden en zo ja, hoe.

  Lex Lawyers adviseert en procedeert in zaken die betrekking hebben op oude “heerlijke” rechten. Ook stellen wij pachtovereenkomsten op indien het gebruik van het recht wordt verhuurd. Hierbij kunt u denken aan een verhuurovereenkomst voor visrechten of voor het recht om bomen in eigendom te hebben op andermans grond voor de houthandel.

  Oude zakelijke rechten

  Hulp bij oude zakelijke rechten

  Indien u zich geconfronteerd ziet met een oud zakelijk recht, bijvoorbeeld omdat u eigenaar bent geworden van een perceel grond dat is bezwaard met een visrecht? neem dan contact met een jurist van Lex Lawyers op.

  Wij kunnen u direct vertellen wat uw rechten en plichten zijn. Ook adviseren wij eigenaren van dergelijke rechten, zoals beroepsvissers, maar ook overheidsinstanties. Hebt u een oud zakelijk recht gekocht? Dan bent u verplicht dit in te laten schrijven bij het Kadaster. Lees hierover meer in het artikel over de verplichting tot inschrijving bij het Kadaster.

  Bel nu 085 864 00 61 om direct een jurist te spreken.

  Juridische hulp nodig?

  Juristenkantoor Lex Lawyers
  Chat openen
  Direct hulp nodig?
  Wij helpen uw graag, wat is uw situatie? (alleen chat)