Rijbewijs ingevorderd zonder meting

Rijbewijs ingevorderd zonder meting

Het komt regelmatig voor dat een rijbewijs wegens een snelheidsovertreding wordt ingevorderd. In veel gevallen kan de politie daarbij geen meetresultaat laten zien. Helaas is dat geen vormfout, waarmee u het rijbewijs terug kunt krijgen. Op deze pagina leggen we u uit hoe het zit als uw rijbewijs is ingevorderd, zonder dat er een meting heeft plaats gevonden.

Er zijn verschillende manieren waarop de politie de snelheid kan meten. De meest bekende methodes zijn een radar of een laserpistool. De politie leest de snelheid die is gemeten van het apparaat af en verwerkt dit in het proces-verbaal. De waarneming van de agent, dus de snelheid die hij op het apparaat las, is daarbij voldoende. Er hoeft door de agent geen ander bewijs, zoals een foto van de gemeten snelheid op het meetapparaat, aan het procesdossier te worden toegevoegd. De reden daarvoor is dat de verklaring van de agent in het proces-verbaal voldoende is. Over deze ambtsedige verklaring zegt art. 344 lid 2 Sv:

Het bewijs dat de verdachte het telastegelegde feit heeft gepleegd, kan door den rechter worden aangenomen op het proces-verbaal van een opsporingsambtenaar.

  Rijbewijs ingevorderd

  Ingevorderd rijbewijs snel terug?

  Invordering zonder meting

  Het voorgaande betekent dus dat de verklaring van de agent in strafzaken voldoende bewijs kan zijn om een verdachte van een strafbaar feit te veroordelen. Dat geldt ook voor verkeersovertredingen en -misdrijven.

  Hoe zit het dan als er geen meetapparaat is gebruikt? Veel rijbewijzen worden ingevorderd zonder een meting of een meetapparaat. De politie kan bijvoorbeeld achter u rijden en uw snelheid inschatten aan de hand van de snelheid op de geijkte boordsnelheidsmeter van de politie-auto. Ook hier volstaat de verklaring van de politie, die als bewijs door de rechter wordt geaccepteerd.

  Als uw rijbewijs is ingevorderd vanwege een snelheidsovertreding zonder dat er een meetresultaat is, hebt u wel de mogelijkheid om tegenbewijs te leveren. U kunt bijvoorbeeld verklaringen van getuigen aanvoeren die uw snelheid zouden kunnen bevestigen of betwisten. Echter, in de praktijk is het zeer moeilijk om succesvol tegenbewijs te leveren. Het is daarom verstandig om juridische hulp in te schakelen als uw rijbewijs is ingevorderd, zodat u zo snel mogelijk weer achter het stuur kunt zitten.

  Bent u staande gehouden en is uw rijbewijs is ingevorderd zonder dat er een aantoonbare meting plaats heeft gevonden? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen de meting niet gebruiken als vormfout, maar zorgen er wel voor dat u zo spoedig mogelijk weer achter het stuur zit.

  Is uw rijbewijs ingevorderd wegens snelheid en zonder meting? Wij kunnen er voor zorgen dat u snel het rijbewijs terug krijgt. Neem direct contact met ons op voor een gratis inschatting van uw kansen. Binnen 24 uur actie.

  Bel 085 864 00 61 om direct iemand te spreken of stuur ons een contactbericht via de website. Buiten kantooruren reageren wij ook op WhatsApp. Benieuwd hoe lang u uw rijbewijs kwijt bent door snelheid? Neem dan contact met ons op.

  Juridische hulp nodig?

  Juristenkantoor Lex Lawyers
  Chat openen
  Direct hulp nodig?
  Wij helpen uw graag, wat is uw situatie? (alleen chat)