Regels invordering rijbewijs

Regels invordering rijbewijs

Aan het invorderen van een rijbewijs zijn gelukkig allerlei wetten en regels verbonden. Een deel van die regels gaat over de manier waarop de snelheidsmeting heeft plaatsgevonden. Wordt er niet aan die regels voor je invordering van je rijbewijs voldaan? Dan mag je snelheidsovertreding niet als bewijs worden gebruikt in de strafzaak. Het loont dus om dit te laten onderzoeken als je na de invordering van je rijbewijs strafrechtelijk wordt vervolgd.

Wie is bevoegd tot invordering?

Niet iedereen mag je rijbewijs invorderen. Uit artt. 141 en 142 Sv volgt dat opsporingsambtenaren belast zijn met de opsporing van strafbare feiten. In de praktijk houdt de politie hier mee zich bezig Te hard rijden of rijden onder te veel invloed van alcohol zijn beide aangemerkt als strafbare feiten. De politie mag daarom op grond van art. 164 lid 1 WVW, of op grond daarvan vastgestelde regels, je rijbewijs invorderen. Als je niet voldoet aan het bevel om het rijbewijs af te geven, dan maak je je schuldig aan art. 177 lid 1, aanhef en sub a, jo. art. 178 lid 2 WVW.

  Snel je rijbewijs terug?

  • Gratis beoordeling
  • direct actie
  • ook buiten kantooruren
  • klaagschrift binnen 24 uur
  • snel weer op weg
  • vaste prijs van € 527

  Wijze van invordering

  Bij invordering van het rijbewijs wegens snelheid is art. 164 WVW van toepassing. Daarin staat dat in dat geval de bestuurder staande moet worden gehouden. In de praktijk betekent dit dat de politie je moet doen stoppen en staande moet houden om je rijbewijs in te nemen. Als een bestuurder bij een trajectcontrole 50 km/uur of meer te hard heeft gereden mag het rijbewijs dus niet worden ingevorderd. Toch is de kans aanwezig dat tijdens een strafzitting de bestuurder alsnog geconfronteerd wordt met een ontzegging van de rijbevoegdheid.

  De politie kan je staande houden bij het vermoeden van rijden onder invloed van alcohol. In dat geval zal zij ook overgaan tot het invorderen van het rijbewijs op grond van art. 164 WVW.

   

  Is je rijbewijs ingevorderd? Neem dan direct met ons contact op. Wij zorgen voor actie binnen 24 uur door een krachtig klaagschrift voor je in te dienen bij de rechtbank.

  Tijdens kantooruren kun je ons bereiken op 085 864 00 61  of via het contactformulier. Buiten kantooruren en in het weekend reageren wij naast het contactformulier ook op WhatsApp.

  Juridische hulp nodig?

  Chat openen
  Direct hulp nodig?
  Hallo, waarmee kunnen we helpen? (alleen chat)