Regels invordering rijbewijs

Regels invordering rijbewijs

Aan het invorderen van een rijbewijs zijn gelukkig allerlei wetten en regels verbonden. Een deel van die regels gaat over de manier waarop de snelheidsmeting heeft plaatsgevonden. Wordt er niet aan die regels voor de invordering van het rijbewijs voldaan? Dan mag uw snelheidsovertreding niet als bewijs worden gebruikt in de strafzaak. Het loont dus om dit te laten onderzoeken als u na de invordering van uw rijbewijs strafrechtelijk wordt vervolgd.

Wie is bevoegd tot invordering?

Niet iedereen mag uw rijbewijs invorderen. Uit artt. 141 en 142 Sv volgt dat opsporingsambtenaren belast zijn met de opsporing van strafbare feiten. In de praktijk houdt de politie hier mee zich bezig Te hard rijden of rijden onder te veel invloed van alcohol zijn beide aangemerkt als strafbare feiten. De politie mag daarom op grond van art. 164 lid 1 WVW, of op grond daarvan vastgestelde regels, uw rijbewijs invorderen. Als u niet voldoet aan het bevel om het rijbewijs af te geven, dan maakt u zich schuldig aan art. 177 lid 1, aanhef en sub a, jo. art. 178 lid 2 WVW.

  Rijbewijs ingevorderd

  Ingevorderd rijbewijs snel terug?

  Wijze van invordering

  Bij invordering van het rijbewijs wegens snelheid is art. 164 WVW van toepassing. Daarin staat dat in dat geval de bestuurder staande moet worden gehouden. In de praktijk betekent dit dat de politie u moet doen stoppen en staande moet houden om uw rijbewijs in te nemen. Als een bestuurder bij een traject controle 50 km/uur of meer te hard heeft gereden mag het rijbewijs dus niet worden ingevorderd. Toch is de kans aanwezig dat tijdens een strafzitting de bestuurder alsnog geconfronteerd wordt met een ontzegging van de rijbevoegdheid.

  De politie kan u staande houden bij het vermoeden van rijden onder invloed van alcohol. In dat geval zal zij ook overgaan tot het invorderen van het rijbewijs op grond van art. 164 WVW.

  Is uw rijbewijs ingevorderd? Neem dan direct met ons contact op. Wij helpen u weer snel achter het stuur. Binnen 24 uur kunnen we een krachtig klaagschrift voor u indienen bij de rechtbank.

  Tijdens kantooruren kunt u ons bereiken op 085 864 00 61  of via het contactformulier. Buiten kantooruren en in het weekend reageren wij naast het contactformulier ook op WhatsApp.

  Juridische hulp nodig?

  Juristenkantoor Lex Lawyers
  Chat openen
  Direct hulp nodig?
  Wij helpen uw graag, wat is uw situatie? (alleen chat)