Rijbewijs ingevorderd, 10 dagen

Rijbewijs ingevorderd en de beslistermijn van 10-dagen

Vanaf het moment dat je rijbewijs is ingevorderd heeft de Officier van Justitie 10 dagen de tijd om te beslissen of je jouw rijbewijs terug krijgt. Als hij binnen die termijn geen beslissing heeft genomen, dan krijg je je rijbewijs automatisch terug.

Vaak wachten mensen die 10 dagen af in de hoop dat hun rijbewijs wordt terug gegeven. Dat is vrijwel altijd zinloos. Je rijbewijs is ingevorderd omdat je verdacht wordt van een strafbaar feit dat, in ieder geval volgens de wet, een ernstige verkeersgevaarlijke situatie opleverde.

In de praktijk zal de Officier van Justitie daarom over gaan tot strafrechtelijke vervolging of dit zelf afwikkelen middels een OM-zitting. In beide gevallen komt het rijbewijs dus niet vanzelf terug en krijg je een vermelding op je strafblad.

  Snel je rijbewijs terug?

  • Gratis beoordeling
  • direct actie
  • ook buiten kantooruren
  • klaagschrift binnen 24 uur
  • snel weer op weg
  • vaste prijs van € 527

  Wacht geen 10 dagen af!

  Dat betekent dat als je rijbewijs is ingevorderd, en je 10 dagen hebt gewacht, je onnodig 10 dagen hebt verloren. Na de beslistermijn van de Officier van Justitie ontvang je namelijk een brief waarin staat dat je het rijbewijs niet terug krijgt.

  Het is van belang te weten dat die 10 dagen ook nog eens automatisch kan worden verlengd. Dat is bijvoorbeeld het geval als de laatste dag van de 10 daagse beslistermijn op een zaterdag, zondag of een feestdag valt. In dat geval wordt de einddatum van de termijn verlengd tot de eerstvolgende maandag of latere doordeweekse dag indien er sprake is van een landelijke feestdag.

  Tegen de beslissing van de Officier kun je in bezwaar middels een bezwaarschrift. Hiervoor geldt een beslistermijn van 6 weken, en gedurende die periode krijg je je rijbewijs met zekerheid niet terug. Als ook op het bezwaarschrift negatief wordt beslist ben je dus niet alleen 10 dagen, maar ook nog eens 6 weken verder zonder rijbewijs.

  De enige route die dan nog open staat om je rijbewijs terug te krijgen is door een klaagschrift in te laten dienen bij de rechtbank. Dit kan echter ook al meteen na invordering, waardoor je de 10 daagse beslistermijn en het bezwaarschriftprocedure van 6 weken over slaat.

  Je doet er dus verstandig aan het traject te verkorten door direct bij de rechtbank een klaagschrift invordering rijbewijs in te laten dienen. De rechtbank neemt doorgaans binnen een week een beslissing, waardoor je veel vlugger weet waar je aan toe bent.

  Besef wel dat een klaagschrift niet altijd zin heeft, bijvoorbeeld in het geval van drugsgebruik achter het stuur. Neem altijd contact op met ons om over de haalbaarheid van een klaagschrift te overleggen.

  Wij zorgen voor actie binnen 24 uur. Tijdens kantooruren kun je ons bereiken op 085 864 00 61  of via het contactformulier. Buiten kantooruren en in het weekend reageren wij naast het contactformulier ook op WhatsApp.

  Juridische hulp nodig?

  Chat openen
  Direct hulp nodig?
  Hallo, waarmee kunnen we helpen? (alleen chat)