Rijbewijs ingevorderd, 10 dagen

Rijbewijs ingevorderd en de beslistermijn van 10-dagen

Vanaf het moment dat uw rijbewijs is ingevorderd heeft de Officier van Justitie 10 dagen de tijd om te beslissen of u het rijbewijs terug krijgt. Als de Officier binnen die termijn geen beslissing heeft genomen, dan krijgt u het rijbewijs automatisch terug.

Vaak wachten mensen die 10 dagen af in de hoop dat hun rijbewijs wordt terug gegeven. Dat is vrijwel altijd zinloos. Uw rijbewijs is ingevorderd omdat u verdacht wordt van een strafbaar feit dat, in ieder geval volgens de wet, een ernstige verkeersgevaarlijke situatie opleverde. Vervolgens wordt de standaard termijn van inhouding opgelegd die geldt voor een snelheidsovertreding of een alcoholmisdrijf.

In de praktijk zal de Officier van Justitie daarom over gaan tot strafrechtelijke vervolging of dit zelf afwikkelen middels een OM-zitting. In beide gevallen komt het rijbewijs dus niet vanzelf terug en krijgt u ook nog eens een vermelding op uw strafblad.

  Ingevorderd rijbewijs snel terug?

  • Gratis beoordeling
  • Klaagschrift binnen 24 uur
  • Ook buiten kantooruren
  • Snel weer op weg
  • Hoog slagingspercentage
  • Vaste prijs van € 527 incl btw

  Wacht geen 10 dagen af!

  Dat betekent dat als uw rijbewijs is ingevorderd, en u 10 dagen hebt gewacht, u onnodig 10 dagen hebt verloren. Na de beslistermijn van de Officier van Justitie ontvangt u namelijk een brief waarin staat dat u het rijbewijs niet terug krijgt.

  Het is van belang te weten dat die 10 dagen ook nog eens automatisch kan worden verlengd. Dat is bijvoorbeeld het geval als de laatste dag van de 10 daagse beslistermijn op een zaterdag, zondag of een feestdag valt. In dat geval wordt de einddatum van de termijn verlengd tot de eerstvolgende maandag of latere doordeweekse dag indien er sprake is van een landelijke feestdag. Hebt u het rijbewijs nog niet ingeleverd? Dan begint de 10 daagse termijn pas te lopen als u dat wel hebt gedaan.

  Tegen de beslissing van de Officier kunt u in bezwaar middels een bezwaarschrift. Hiervoor geldt een beslistermijn van 6 weken, en gedurende die periode krijgt u het rijbewijs met zekerheid niet terug. Als ook op het bezwaarschrift negatief wordt beslist bent u dus niet alleen 10 dagen, maar ook nog eens 6 weken verder zonder rijbewijs.

  Klaagschrift is sneller dan de 10 daagse termijn

  De enige route die dan nog open staat om het rijbewijs terug te krijgen is door een klaagschrift in te laten dienen bij de rechtbank. Dit kan echter ook al meteen na invordering, waardoor u de 10 daagse beslistermijn en het bezwaarschriftprocedure van 6 weken over slaat.

  U doet er dus verstandig aan het traject te verkorten door direct bij de rechtbank een klaagschrift invordering rijbewijs in te laten dienen. De rechtbank neemt doorgaans zeer snel een beslissing, waardoor u veel vlugger weet waar u aan toe bent.

  Besef wel dat een klaagschrift niet altijd zin heeft, bijvoorbeeld in het geval van drugsgebruik achter het stuur. Neem altijd contact op met ons om over de haalbaarheid van een klaagschrift te overleggen.

  Wij zorgen voor actie binnen 24 uur. Zo krijgt u snel uw rijbewijs terug. Tijdens kantooruren kunt u ons bereiken op 085 864 00 61  of via het contactformulier. Buiten kantooruren en in het weekend reageren wij naast het contactformulier ook op WhatsApp.

  Juridische hulp nodig?

  Chat openen
  Direct hulp nodig?
  Hallo, waarmee kunnen we helpen? (alleen chat)