Verdachte rijden onder invloed en snelheidsovertreding

Verdachte rijden onder invloed en snelheidsovertreding

Als je meer dan 30km/uur, meer dan 50km/uur te hard, roekeloos of onder invloed van alcohol hebt gereden dan ben je wettelijk verdachte van een strafbaar feit. Dat betekent dat je waarschijnlijk strafrechtelijk wordt vervolgd als verdachte van het rijden onder invloed of een snelheidsovertreding.

Dat klinkt onprettig, maar het voordeel is wel dat je als verdachte een aantal rechten hebt. Zo moet eerst worden vastgesteld wie het voertuig heeft bestuurd en (veel) te hard heeft gereden. De kentekenhouder van het voertuig krijgt per post een bestuurdersverklaring toegestuurd. Op grond van art. 165 WVW is die vervolgens verplicht om de gegevens van de feitelijke bestuurder aan het Openbaar Ministerie te laten weten.

  Snel je rijbewijs terug?

  • Gratis beoordeling
  • direct actie
  • ook buiten kantooruren
  • klaagschrift binnen 24 uur
  • snel weer op weg
  • vaste prijs van € 527

  Verdachte en vervolging

  Als jij de bestuurder bent van het voertuig, dan krijg je aldus te maken met het Openbaar Ministerie en mogelijk ook met de strafrechter. Namens het Openbaar Ministerie zal de Officier van Justitie namelijk besluiten of hij je strafrechtelijk zal vervolgen. In dat geval moet je verschijnen voor de politierechter, voor de strafrechter of komt er een OM-zitting.

  CBR maatregelen

  Naast mogelijke strafrechtelijke vervolging loop je het risico dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) separaat ook maatregelen neemt. Dat betekent dat de invordering van je rijbewijs vergaande gevolgen kan hebben. Als het CBR op grond van het strafdossier reden heeft om aan te nemen dat je een gevaar op de weg bent legt zij een educatieve maatregel op. Ook kan het CBR de geldigheid van je rijbewijs schorsen.

  Strafblad

  Van de snelheidsovertreding en/of het alcoholmisbruik wordt ook een aantekening gemaakt op je Justitiële Documentatie (strafblad). Dat geldt zowel bij een veroordeling door de strafrechter als bij betaling van de geldboete. Doorgaans levert de aantekening geen probleem op, maar let wel op dat er niet binnen 2 jaar recidive plaats vindt.

  Vanwege de strafrechtelijke component en het mogelijke CBR-traject is het zeer onverstandig om zelf een bezwaarschrift of een klaagschrift te schrijven. Wij adviseren dan ook een klaagschrift alleen door een gespecialiseerd jurist of advocaat in te laten dienen. Onze specialisten kunnen dit voor u doen

  Wij zorgen voor actie binnen 24 uur door een krachtig klaagschrift voor je in te dienen bij de rechtbank. Tijdens kantooruren kun je ons bereiken op 085 864 00 61  of via het contactformulier. Buiten kantooruren en in het weekend reageren wij naast het contactformulier ook op WhatsApp.

  Juridische hulp nodig?

  Chat openen
  Direct hulp nodig?
  Hallo, waarmee kunnen we helpen? (alleen chat)