Als u meer dan 30km/uur, meer dan 50km/uur te hard, roekeloos of onder invloed van alcohol hebt gereden dan bent u wettelijk verdachte van een strafbaar feit. Dat betekent dat u waarschijnlijk strafrechtelijk wordt vervolgd als verdachte van het rijden onder invloed of een snelheidsovertreding.
Dat klinkt onprettig, maar het voordeel is wel dat u als verdachte een aantal rechten hebt. Zo moet eerst worden vastgesteld wie het voertuig heeft bestuurd en (veel) te hard heeft gereden. De kentekenhouder van het voertuig krijgt per post een bestuurdersverklaring toegestuurd. Op grond van art. 165 WVW is die vervolgens verplicht om de gegevens van de feitelijke bestuurder aan het Openbaar Ministerie te laten weten.
Als u de bestuurder bent van het voertuig, dan krijgt u aldus te maken met het Openbaar Ministerie en mogelijk ook met de strafrechter. Namens het Openbaar Ministerie zal de Officier van Justitie namelijk besluiten of hij u strafrechtelijk zal vervolgen. In dat geval moet u verschijnen voor de politierechter, voor de strafrechter of komt er een OM-zitting.
Naast mogelijke strafrechtelijke vervolging loopt u het risico dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) separaat ook maatregelen neemt. Dat betekent dat de invordering van uw rijbewijs vergaande gevolgen kan hebben. Als het CBR op grond van het strafdossier reden heeft om aan te nemen dat u een gevaar op de weg bent legt zij een educatieve maatregel op. Ook kan het CBR de geldigheid van uw rijbewijs schorsen. Dit laatste is een ingrijpende maatregel, die samen hangt met een onderzoek naar de rijgeschiktheid.
Van de snelheidsovertreding en/of het alcoholmisbruik wordt ook een aantekening gemaakt op uw Justitiële Documentatie (strafblad). Dat geldt zowel bij een veroordeling door de strafrechter als bij betaling van de geldboete. Doorgaans levert de aantekening geen probleem op, maar let wel op dat er niet binnen 2 jaar recidive plaats vindt.
Vanwege de strafrechtelijke component en het mogelijke CBR-traject is het zeer onverstandig om zelf een bezwaarschrift of een klaagschrift te schrijven. Wij adviseren dan ook een klaagschrift alleen door een gespecialiseerd jurist of advocaat in te laten dienen. Onze verkeersrechtjuristen kunnen dit voor u doen
Wij zorgen voor actie binnen 24 uur door een krachtig klaagschrift voor u in te dienen bij de rechtbank. Tijdens kantooruren kunt u ons bereiken op 085 864 00 61 of via het contactformulier. Buiten kantooruren en in het weekend reageren wij naast het contactformulier ook op WhatsApp.