Wettelijke correctie snelheid

Wettelijke correctie snelheid

Als je te hard hebt gereden kan dat strafrechtelijke gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat er geen twijfel bestaat of je inderdaad een strafbare snelheid hebt gereden. Bij hebt vaststellen van de snelheid maakt de politie gebruik van apparaten die soms een bepaalde foutmarge hebben. Deze foutmarge wordt als “wettelijke correctie” afgetrokken van de gereden snelheid.

De maximale foutmarge en de wettelijke correctie zijn dus hetzelfde. Het gaat dan om de maximaal toegelaten afwijking die bij de meting van een snelheid kan optreden. De door het Openbaar Ministerie ten laste gelegde snelheid kan dus alleen maar bewezen worden als de wettelijke correctie van de gemeten snelheid is afgetrokken. Dat geldt niet alleen voor vaste meetapparatuur (zie .o.a. HR 23 januari 1996), maar ook voor metingen met mobiele apparatuur verricht (HR 12 maart 1996).

In zaken waarbij het rijbewijs is ingevorderd kan het daarom zinvol zijn om te onderzoeken of er is voldaan aan de regels en eisen met betrekking tot snelheidsmeting. De aftrek van de wettelijke correctie hoort daar bij.

  Snel je rijbewijs terug?

  • Gratis beoordeling
  • direct actie
  • ook buiten kantooruren
  • klaagschrift binnen 24 uur
  • snel weer op weg
  • vaste prijs van € 527

  Wettelijke correctie in schema

  Eenvoudig gezegd is de wettelijke correctie voor snelheden onder de 100km/uur 3km/uur. Rijd je meer dan 100km/uur? Dan geldt een wettelijke correctie van 3% van de gemeten snelheid.

  Meetresultaat snelheid Wettelijke correctie
  0 t/m 100 km/uur3 km/uur
  101 t/m 130 km/uur4 km/uur
  131 t/m 165 km/uur5 km/uur
  166 t/m 200 km/uur6 km/uur
  201 t/m 230 km/uur7 km/uur
  231 t/m 265 km/uur8 km/uur

   

  Wij zorgen voor actie binnen 24 uur door een krachtig klaagschrift voor je in te dienen bij de rechtbank. Tijdens kantooruren kun je ons bereiken op 085 864 00 61  of via het contactformulier. Buiten kantooruren en in het weekend reageren wij naast het contactformulier ook op WhatsApp.

  Juridische hulp nodig?

  Chat openen
  Direct hulp nodig?
  Hallo, waarmee kunnen we helpen? (alleen chat)