Als uw bedrijf in ernstige financiële moeilijkheden verkeert, dan hebt u behoefte aan juridisch advies inzake insolventierecht. Dit rechtsgebied gaat over faillissementsrecht, sureance van betaling, maar ook over de wettelijke schuldsanering natuurlijke personen (WSNP).
In veel gevallen gaat het voor u als ondernemer over de eerste twee categoriën, tenzij u handelt middels een eenmanszaak. In dat geval kan ook de WSNP in uw situatie van toepassing zijn of worden.
Wat uw situatie ook is, het is sterk in uw belang om u tijdig goed te laten voorlichten over de risico’s die in uw specifieke geval spelen. Onze juristen adviseren u graag. Indien nodig verwijzen we u door naar een in insolventierecht gespecialiseerd advocatenkantoor.
Verkeert uw onderneming in tijdelijke financiële problemen? Dan kan surseance in sommige gevallen helpen om een faillissement te voorkomen. Gedurende een bepaalde tijd hoeft u dan geen betalingen aan schuldeisers te doen, zodat u financieel orde op zaken kan stellen. Hopelijk kan de onderneming daarmee weer levensvatbaar worden gemaakt.
Surseance van betaling vraagt u aan bij de rechtbank. Deze zal, als aan een aantal criteria is voldaan, de beschikking afgeven waarin bepaalt wordt dat schuldeisers gedurende een bepaalde tijd niet hoeven te worden betaald. Ook benoemt rechtbank een bewindvoerder die samen met de bestuurder de onderneming gaat besturen.
Overweegt u surseance van betaling aan te vragen? Laat u eerst goed adviseren door een jurist voordat u een dergelijk traject in gaat. In de praktijk komt het zeer veel voor dat surseance van betaling uiteindelijk toch in een faillissement uitmondt. Ook als u zelf als schuldeiser met de surseance van een afnemer wordt geconfronteerd is het verstandig contact op te nemen. Hebt u daarover vragen? Wij staan voor u klaar met advies en bijstand bij surseance van betaling.
Bij het faillissement van de onderneming komt er veel op u af. Het hele vermogen van de onderneming kan namelijk worden gebruikt om uw schuldeisers van te betalen. Hebt u een eenmanszaak? Dan maken ook u en uw privévermogen deel uit van het faillissement.
Als u een vennootschap hebt ligt dat in beginsel anders. Een vennootschap is een rechtspersoon, waardoor uw privévermogen daarvan is afgescheiden. Toch kunt u in sommige situaties ook in privé door de curator worden aangesproken. De redenen kunnen – bijvoorbeeld – zijn: ernstig verwijtbaar handelen, onbehoorlijk bestuur, het wegsluizen van activa (paulianeus handelen), niet voldoen aan de inlichtingenplicht etc.
Bent u bestuurder in een vennootschap en dreigt faillissement? Laat u dan goed van tevoren adviseren door een specialist insolventierecht. Voorkomen is beter dan genezen!
U hebt er veel belang bij alle risico’s van tevoren goed te kennen. Als bestuurder van een vennootschap in zwaar weer is een kleine fout vlug gemaakt, met ernstige gevolgen van dien. Met ons helder advies, voorzien van te nemen actiepunten, helpen we u om juridische en financiële problemen zo goed mogelijk te voorkomen.
Dreigt faillissement voor uw onderneming? Neem dan nu contact met ons op. We kunnen direct uw situatie bespreken en u krijgt dan een gratis eerste juridisch advies over uw situatie.
De insolventiejuristen van Lexlaw staan klaar om u te helpen met uw situatie. Bel nu 085 864 00 61 om direct iemand te spreken.