Nieuwe maatregelen CBR per 1 april 2023

Vanaf 1 april 2023 gaat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) strenger optreden tegen mensen die onder invloed rijden of te hard rijden. De nieuwe maatregelen van het CBR zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren. Deze zullen in de vorm van educatieve cursussen worden aangeboden. Er komen twee nieuwe cursussen bij: een ‘cursus drugs en verkeer’ en een ‘korte cursus gedrag en verkeer’. Deze cursussen zijn bovenop de boetes en mogelijk bovenop de invordering van een rijbewijs door de politie.

De inhoud van de CBR maatregelen

De ‘cursus drugs en verkeer’ is gericht op mensen die onder invloed hebben gereden. Tijdens deze cursus leren ze wat de effecten van drugs zijn op het lichaam en hoe deze effecten de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Ook besteedt de cursus aandacht besteed aan de risico’s van het rijden onder invloed en hoe men dit kan voorkomen.

De ‘korte cursus gedrag en verkeer’ is bedoeld voor mensen die voor het eerst worden aangehouden voor een snelheidsovertreding. Tijdens deze cursus leren ze hoe ze zich veilig en verantwoordelijk moeten gedragen in het verkeer en welke risico’s het rijden onder hoge snelheid met zich meebrengt.

Naast de twee nieuwe cursussen biedt het CBR ook al een bestaande cursus ‘gedrag en verkeer’ (EMG) aan. Deze cursus is gericht op mensen die al vaker gevaarlijk en risicovol rijden of 60 km/u of meer te hard rijden. Deze cursus bestaat uit twee delen en de vaste kosten voor het opleggen van de cursus bedragen €433, terwijl de kosten voor de cursus zelf €852 zijn.

Mededeling politie aan CBR

Het CBR zal deze maatregelen uitvoeren naar aanleiding van een mededeling door de politie. Het doel is om de administratieve druk op de agenten te verminderen en de drempel om een mededeling te doen te verlagen. Het CBR zal met de politie samenwerken om de automatisering van de mededelingen te verbeteren.

Al met al hoopt het CBR met deze maatregelen de verkeersveiligheid te verbeteren en mensen bewust te maken van de risico’s van gevaarlijk rijgedrag. Het is belangrijk om veilig en verantwoordelijk te rijden, niet alleen voor jezelf maar ook voor de andere weggebruikers.