Incassokosten berekenen

Incassokosten berekenen

Als u een vordering laat incasseren door een incassobureau, een jurist of een advocaat, dan kost u dat geld. Om die reden bestaan er incassokosten, zodat u (een deel van) uw eigen kosten terug krijgt. Bent u benieuwd hoeveel incassokosten u van een schuldenaar kunt laten vorderen? Met onderstaande module kunt u de incassokosten berekenen.

De incassokosten zijn wettelijk vastgelegd in de wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten (WIK). Deze wet is per 1 juli 2012 in werking getreden, en daar mag niet ten nadele van de schuldenaar van worden afgeweken.

  Laat kosteloos beoordelen of wij u kunnen helpen


  Incassokosten berekenen voor een particulier

  In de Wet Incassokosten (WIK) is bepaald dat de incassokosten voor particulieren een percentage van het (factuur)bedrag zijn. Hoe lager het bedrag dat u vordert, hoe hoger de incassokosten. Er geldt een minimum van €40 en een maximum van €6.775. In onderstaande staffel ziet u de percentages uitgewerkt.

  Gevorderd bedrag     Percentage incassokosten
   Over de eerste €2.500 15% met een minimum van €40
   Over de volgende €2.500 10%
   Over de volgende €5.000 5%
   Over de volgende €190.000 1%
   Over de rest van het bedrag 0,5% met een maximum van €6.775

  Incassokosten voor ondernemers

  U hoeft geen rekening te houden met de Wet Incassokosten (WIK) als u aan zakelijke klanten incassokosten in rekening wil brengen. Dat heeft als voordeel dat u meer mag rekenen dan de wettelijke incassokosten. Let er op dat het bedrag redelijk moet zijn en dat dit vermeld staat in uw algemene voorwaarden.

  Incassokosten: buitengerechtelijk en gerechtelijk

  incassokosten berekenen

  Wilde u de incassokosten berekenen om mogelijk een incassotraject te starten? Hou dan ook rekening met het volgende:

  De incassokosten hebben betrekking op het buitengerechtelijke traject. Dat betekent dat dit de wettelijke vergoeding is waar u recht op hebt indien het niet tot een gerechtelijke procedure komt. Als er niet wordt betaald, dan zal u toch naar de rechtbank moeten. Als u vervolgens de rechtszaak wint, dan hebt u naast de incassokosten ook recht op andere vergoedingen. Lees hierover meer in onze publicatie over de proceskosten. Zowel in het gerechtelijke, als in het buitengerechtelijke traject, adviseren wij u sterk om gebruik te maken van een incassojurist of een incasso-advocaat, en niet van een incassobureau.

  Incassokosten berekenen: wel of geen btw?

  Om de juiste incassokosten te berekenen is ook van belang of er wel of geen btw mag worden doorberekend aan de schuldenaar. In het algemeen kan een particuliere schuldeiser wèl de vordering verhogen met de btw, en een zakelijke schuldeiser niet. Anders gezegd: is de schuldeiser btw-plichting, dan mag hij geen incassokosten rekenen. Dat geldt ook indien er sprake is van btw-verlegd. Op die regel zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als de zakelijke schuldeiser een eenmanszaak heeft.

  Overweegt u een incassotraject op te laten starten? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij geven u kosteloos juridisch advies over uw incasso. Dienstverlening binnen en buiten de rechtbank. Bel ons: 085 864 00 61

  Juridische hulp nodig?

  Juristenkantoor Lex Lawyers
  Chat openen
  Direct hulp nodig?
  Wij helpen uw graag, wat is uw situatie? (alleen chat)