Educatieve maatregel alcohol

Educatieve maatregel alcohol (EMA cursus)

Als uw rijbewijs is ingevorderd wegens alcohol krijgt u altijd een cursus opgelegd door CBR. Deze cursus heet de Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA). Het doel van de cursus is u inzicht te geven in de gevaren van rijden onder invloed van alcohol. Ook worden u handvatten gegeven zodat u niet nogmaals in de fout gaat.

Varianten van de Educatieve Maatregel Alcohol

Er zijn twee varianten van de Educatieve Maatregel Alcohol: de korte cursus (LEMA) en de uitgebreide cursus (EMA). U krijgt met de korte cursus te maken indien u als ervaren bestuurder tussen de 0,8 ‰ – 1,0 ‰ hebt gedronken. Dat staat gelijk aan 350 – 435 µg/l (ugl). Bij beginnende bestuurders ligt de grenswaarde lager, namelijk op 0,5 ‰ – 0,8 ‰, dat is 220 – 350 µg/l (ugl).

De uitgebreide cursus wordt opgelegd aan een ervaren bestuurder indien er een ademalcoholgehalte van 1 ‰ / 435 µg/l (ugl) of meer is vastgesteld. De beginnende bestuurder krijgt de uitgebreide alcoholcursus al vanaf 0,8 ‰ / 350 µg/l (ugl). Ook wordt deze variant van de cursus opgelegd aan mensen die niet hebben meegewertk aan de uitgebreide ademanalyse.

Als er tijdens de cursus nog een inhoudingstermijn geldt is het in de meeste gevallen mogelijk weer te mogen rijden door een klaagschrift in te laten dienen.

    Rijbewijs ingevorderd

    Ingevorderd rijbewijs snel terug?

    EMA cursus, onderzoek en recidiveregeling

    Is uit de uitgebreide alcoholademanalyse gebleken dat u 1,8‰ / 785 µg/l (ugl) of meer hebt gedronken als ervaren bestuurder? Of dat er meer dan 1,3‰ / 570 µg/l (ugl) is vastgesteld bij u als beginnend bestuurder? Dan krijgt u eerst te maken naar een onderzoek naar de rijgeschiktheid. Pas als u het onderzoek succesvol hebt afgerond, krijgt u een uitnodiging voor de EMA cursus.

    Als u in de afgelopen 5 jaar eerder een strafbeschikking hebt ontvangen wegens rijden onder invloed is de kans groot dat uw rijbewijs ongeldig wordt verklaard. U moet dan het rijbewijs opnieuw halen. Dit heet de recidiveregeling. Als u het rijbewijs opnieuw wilt halen, dan dient u alsnog de EMA cursus te volgen. Doorgaans krijgt u ook nog het onderzoek naar de rijgeschiktheid opgelegd.

    Inhoud van de Educatieve Maatregel Alcohol (EMA)

    De cursus is er op gericht u bewust te maken van de risico’s die rijden onder invloed met zich meebrengen. Ook krijgt u informatie over de invloed van alcohol in het verkeer.

    U volgt de Educatieve Maatregel Alcohol samen met een groep van 8 tot 12 andere deelnemers. Tijdens de cursus krijgt u de kans om ervaringen te delen en van uw medecursisten te leren. Bovendien krijgt u opdrachten mee naar huis om aan te werken. Na afronding van de cursus is het de bedoeling dat u over concrete middelen beschikt om in de toekomst niet meer onder invloed van alcohol te gaan rijden. Daarnaast zult u een persoonlijk actieplan ontwikkelen om deze voornemens in de praktijk te brengen.

    De EMA-cursus over alcohol en verkeer omvat een volledige dag van 9.00 tot 16.30 uur. Daarna volgen twee extra bijeenkomsten van elk 4 uur. Deze cursus is vind gespreid over een periode van zeven weken plaats. U rond de cursus af met een individueel nabesprekingsgesprek van één uur.

    De EMA cursus is verplicht

    Het is verplicht om deel te nemen aan de Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) als u een brief van het CBR hebt ontvangen waarin staat dat u de cursus moet volgen. Als u dat vervolgens doet, blijft uw rijbewijs geldig. Doet u dat niet? Dan verklaart CBR uw rijbewijs ongeldig en moet u het opnieuw halen. In dat laatste geval zal CBR u alsnog de cursus opleggen.

    Bezwaar tegen de Educatieve Maatregel Alcohol

    Bent u van mening dat u de cursus niet hoeft te volgen? Neem dan contact met ons op. Onze gespecialiseerde juristen kunnen voor u het CBR dossier opvragen en beoordelen of een bezwaar kans heeft. De bezwaartermijn is 6 weken nadat CBR het besluit tot het opleggen van de alcoholcursus heeft genomen.

    Rijden tijdens de EMA cursus

    Van CBR mag u tijdens de cursus gewoon blijven rijden. Controleer altijd goed of u dat van de rechter of van het Openbaar Ministerie ook mag. Meestal geldt er een inhoudingstermijn, en zo lang die loopt mag u de weg niet op.
    Wilt u toch rijden? Laat onze juristen een krachtig juridisch onderbouwd klaagschrift of verzoek tot voorlopige teruggave voor u indienen. Daarmee maakt u veel kans om snel weer de weg op te mogen.

    Is uw rijbewijs ingevorderd wegens alcohol? En hebt u het dringend nodig?  of wilt u bezwaar maken tegen de cursus? Wij kunnen u helpen. Neem contact met ons op voor directie actie.

    Bel 085 864 00 61 om meteen iemand te spreken of stuur ons een contactbericht via de website. Buiten kantooruren reageren wij ook op WhatsApp.

    Juridische hulp nodig?

    Juristenkantoor Lex Lawyers
    Chat openen
    Direct hulp nodig?
    Wij helpen uw graag, wat is uw situatie? (alleen chat)