Rijbewijs ingevorderd en toch rijden

Rijbewijs ingevorderd, toch rijden?

Als u zonder rijbewijs komt te zitten, levert dat meestal direct problemen op. U mag namelijk een aantal maanden niet rijden. Dat is lastig, en vaak ondoenlijk met werk of privé omstandigheden. Sommige mensen kiezen er daarom voor om als het rijbewijs is ingevorderd toch maar te blijven rijden. Hoe begrijpelijk die beslissing soms ook is, vaak wordt de ellende alleen maar groter. Als u het rijbewijs dringend nodig hebt doet u er verstandig aan direct een klaagschrift in te laten dienen.

Van belang in deze is art. 9 lid 7 WVW. Daarin is, kort gezegd, bepaald dat degene van wie het rijbewijs is ingevorderd en wordt ingehouden geen motorrijtuig mag besturen of mag doen besturen. Doet u dat wel, dan begaat u een misdrijf.

Gevangenisstraf bij rijden ondanks ingevorderd rijbewijs

Is uw rijbewijs ingevorderd en gaat u toch rijden? Dan loopt u het risico op een gevangenisstraf. Bestuurt u in een auto, dan gaat het om 2 weken onvoorwaardelijk, als u een autobus of vrachtauto bestuurt om 4 weken onvoorwaardelijk. Als er sprake is van meermaals rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd, kan de gevangenisstraf oplopen tot 6, respectievelijk 10 weken (Zie: Richtlijn voor strafvordering motorrijtuig (doen) besturen tijdens ontzegging e.d.).

  Rijbewijs ingevorderd

  Ingevorderd rijbewijs snel terug?

  Blijven rijden met ingevorderd rijbewijs loont niet

  Een dergelijke gevangenisstraf is dramatisch als u de weg opgegaan bent voor uw werk of voor privé omstandigheden. Weliswaar hebt u een tijdje kunnen rijden, maar vanuit de gevangenis kunt u daarna helemaal niets meer. Meestal wordt de gevangenisstraf ook echt opgelegd. In uitzonderingsgevallen is het mogelijk om deze om te laten zetten naar een taakstraf, maar ook dan gaat het al vlot om 40 uur. Om dat voor elkaar proberen te krijgen zal u een strafrechtadvocaat nodig hebben, die u veel geld kost. Daar bovenop komen ook nog eens een aantal forse boetes en meerdere vermeldingen op uw strafblad.

  Als uw rijbewijs is ingevorderd is het daarom niet aan te raden toch te gaan rijden. Het is beter dat u een verzoek tot voorlopige teruggave en/of een klaagschrift laat indienen door een gespecialiseerd jurist of advocaat. Weliswaar kunt u dan niet vandaag al rijden, maar u voorkomt wel grotere problemen. Zeker als het gaat om invordering van uw rijbewijs wegens snelheid of wegens rijden onder invloed hebt u kans op een spoedige teruggave van het rijbewijs.

  Wilt u snel uw rijbewijs terug nadat dit is ingevorderd? Dan is het laten indienen van een klaagschrift verstandiger dan toch gaan rijden. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

  Bel nu 085 029 63 03 om uw rijbewijs snel terug te krijgen. Wij reageren ook buiten kantooruren op online contactaanvragen.

  Juridische hulp nodig?

  Juristenkantoor Lex Lawyers
  Chat openen
  Direct hulp nodig?
  Wij helpen uw graag, wat is uw situatie? (alleen chat)