Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen

Als uw rijbewijs is ingevorderd komt er veel op uw af. U kunt privé of met uw werk ernstig in de problemen komen, waardoor de situatie vaak veel vragen op roept. U kunt veel informatie op onze website vinden. Hieronder treft u de meest aan ons gestelde vragen en de antwoorden. Bel ons gerust voor betrouwbaar en gedegen advies. Indien gewenst kunnen we met spoed voor u actie nemen.

 • Nee, zonder het rijbewijs mag u niet rijden. Doet u dat wel, dan riskeert u een celstraf.

 • U raakt het rijbewijs kwijt om een veel te hoge snelheid, wegens alcohol- of drugsgebruik of vanwege gevaarlijk rijgedrag.

 • Als u geen actie laat nemen, bent u het rijbewijs gedurende de inhoudingstermijn kwijt. Dat is minimaal 2 maanden en maximaal ongeveer een jaar. Na afloopt van de inhoudingstermijn krijgt u het rijbewijs per aangetekende post terug. Indien u een verkeersrechtspecialist inschakelt kan de tijd worden verkort. In veel gevallen is het mogelijk al binnen 10 dagen het rijbewijs terug te krijgen.

 • Als u binnen de bebouwde kom meer dan 30km/uur te hard rijdt, of als u buiten de bebouwde kom meer dan 50km/uur te hard rijdt raakt u het rijbewijs kwijt.

 • Als u als ervaren bestuurder meer dan 570ug/l blaast raakt u het rijbewijs kwijt. Bent u beginnend bestuurder, dan ligt de grens bij 370ug/l

 • U bent een ervaren bestuurder als u langer dan 5 jaar het rijbewijs hebt. U bent beginnend bestuurder als u het rijbewijs korter dan 5 jaar hebt.

 • U krijgt een rijontzegging als u onder invloed hebt gereden. De rijontzegging duurt een vastgesteld aantal uur en wordt vermeld in de beschikking rij- en begeleidingsverbod. Een rijontzegging is iets anders dan de inhoudingstermijn van uw rijbewijs na invordering.

 • Als uw rijbewijs is ingevorderd is het verstandig een gespecialiseerd advocaat of jurist in te schakelen. Het terugkrijgen van een rijbewijs na invordering wordt vaak onderschat. Besef dat het gaat om specialistisch juridisch werk waar u zelf maar beter niet mee aan de slag kunt gaan.

 • Hoe snel u het rijbewijs terug kan krijgen hangt vooral af van uw eigen situatie. In het algemeen lukt het bij snelheidsovertredingen gemakkelijker om het rijbewijs terug te krijgen dan bij rijden onder invloed. Als er sprake is van vergelijkbare overtredingen in het recente verleden, dan wordt het een stuk lastiger.

  Let op voor advocaten en juristen die roepen dat het rijbewijs met 10 dagen gegarandeerd terug komt. Ook worden er online slagingspercentages van meer dan 95% genoemd. Dat is niet realistisch. Het OM en de rechter zijn strenger gaan straffen de afgelopen jaar, en alleen met hulp door een gespecialiseerd jurist of advocaat maakt u nog een kans op snelle teruggave.

  Als u ons inschakelt krijgt u een realistische inschatting van uw kansen, zodat u met betrouwbaar advies weet wat uw echte uitgangspositie is.

 • Het is niet verstandig de 10-daagse beslistermijn af te wachten. U hebt een strafbaar feit begaan en er is geen enkele reden voor het OM om het rijbewijs uit zichzelf terug te geven. Als u de 10 dagen afwacht, hebt u dagen verloren die u misschien al achter het stuur had kunnen zitten. Het is beter om binnen de 10 dagen een verzoekschrift tot voorlopige teruggave in te laten dienen.

 • Een klaagschrift is een uitgebreid juridisch document waarmee u de rechter verzoekt om eerdere teruggave van uw ingevorderde rijbewijs.

 • Een klaagschrift is een processtuk en moet daarom aan bepaalde vormvereisten voldoen. Een goed klaagschrift behandelt uw positie vanuit juridisch en persoonlijke perspectief.

 • Een raadkamerzitting is een zitting van de Bijzondere Raadkamer. Het gaat om een korte bijeenkomst. De rechter wil dan van u zelf wil horen waarom u het rijbewijs nodig hebt. Ook kunt u spijt betuigen.

  U kunt een raadkamerzitting het beste vergelijken met een hoorzitting, waarin u uw standpunt kunt toelichten. Een advocaat is bij een raadkamerzitting niet verplicht. Pas op voor commerciële advocaten die de raadkamerzitting gebruiken om op uw onrust in te spelen en u flink meer te laten betalen.

 • Nee, in principe kunt u zelf de hele verzoek- en klaagschriftprocedure voeren. Het is echter niet verstandig om zelf met dergelijke processtukken aan de slag te gaan. Het lijkt eenvoudig, maar is het niet. Zolang u iemand inschakelt die specialistische kennis heeft van het verkeersrecht hebt u geen advocaat nodig. Dat scheelt u flink in de portemonnee. Er zijn advocaten die roepen dat het zonder bijstand van een advocaat niet lukt. Daarmee spelen zij in op uw angst om zonder rijbewijs te blijven. U krijgt dan een gepeperde rekening, maar de uitkomst is zeer zelden anders dan als u een andere specialist had ingeschakeld.

 • Ons juristenkantoor is in heel Nederland actief. Wij helpen mensen in heel het land weer snel aan hun rijbewijs. Zolang u in Nederland woont kunnen we u goed van dienst zijn.

 • De invordering van het rijbewijs kan leiden tot flinke kostenposten. Denk aan de kosten van de boete, een CBR cursus of onderzoek, maar ook een verlies van inkomsten. Daar komen de kosten van rechtsbijstand bij. Gelukkig werken wij met vaste en redelijke prijzen. Deze vindt u hier op onze website.

 • Ook als u bent geflitst kunt het rijbewijs kwijt raken. Het wordt dan niet ingevorderd door de politie, maar u krijgt een rijontzegging van minimaal 2 maanden van de Officier van Justitie. Tijdens die periode mag u niet rijden.

 • Nee, als u bent geflitst kunt u alleen verzet laten instellen tegen de beslissing van de Officier van Justitie.

  Rijbewijs ingevorderd

  Ingevorderd rijbewijs snel terug?

  Juridische hulp nodig?

  Juristenkantoor Lex Lawyers
  Chat openen
  Direct hulp nodig?
  Wij helpen uw graag, wat is uw situatie? (alleen chat)