Educatieve maatregel drugs

Educatieve maatregel drugs (EMD cursus)

Als u bent aangehouden wegens het rijden onder invloed van drugs, dan kan het CBR u de verplichte Educatieve Maatregel Drugs en Verkeer (EMD) opleggen. Deze cursus behandelt de gevaren van rijden onder invloed van drugs, de mogelijke gevolgen daarvan, en hoe u herhaling kunt voorkomen. De officiële naam van deze cursus is de Educatieve Maatregel Drugs en Verkeer (EMD).

Deze cursus wordt opgelegd aan mensen die niet hebben meegewerkt aan het bloedonderzoek of die voor het eerst met drugs zijn staande gehouden. Als er tijdens de cursus nog een inhoudingstermijn geldt is het in sommige gevallen mogelijk weer te mogen rijden door een klaagschrift in te laten dienen.

Hebt u in de afgelopen 5 jaar eerder een strafbeschikking ontvangen wegens rijden onder invloed van drugs? Dan wordt u een onderzoek naar de rijgeschiktheid opgelegd door CBR. In dat geval moet u er rekening mee houden dat u minimaal een jaar zonder rijbewijs zit. Ook kan dit onderzoek worden opgelegd als u de eerste keer in de fout bent gegaan. Dat is het geval als CBR vermoedt dat er bij u sprake is van drugsafhankelijkheid. U krijgt dan meteen het onderzoek opgelegd en doorgaans daarna alsnog een EMD cursus opgelegd. Het rijbewijs terugvorderen middels een klaagschrift is dan zinloos.

  Hulp bij CBR onderzoek

  • Hogere slagingskans

  • hulp bij psychiatrisch onderzoek

  • alleen bij drugszaken

  • vaste prijs € 207 excl. btw

  Wanneer wordt de EMD cursus opgelegd?

  De cursus is verplicht voor iedereen die is staande gehouden met minimaal de volgende drugslimieten. De specifieke limieten variëren afhankelijk van de stof en zijn vergelijkbaar met de 0,5 promille limiet voor alcohol in het verkeer.

  Soort drug Grenswaarden bloed
  amfetamine 50µg /l
  cannabis / thc 3µg /l
  cocaïne 50µg /l
  GHB, gamma butyrolacton of 1,4-butaandiol 10µg /l
  heroïne 20µg /l
  MDMA, MDEA en MDA 50µg /l
  methamfetamine 50µg /l
  morfine 20µg /l
  lachgas altijd bij rijden onder invloed

  De regels over drugs in het verkeer gelden ook als u drugs heeft gebruikt als medicijn. Als er sprake is van een combinatie van verschillende drugs of medicijnen gelden er lagere limieten. Dat is ook het geval als u drugs hebt gebruikt in combinatie met alcohol.

  Wat is de cursus over drugs en verkeer?

  De Educatieve maatregel drugs (EMD cursus) heeft als doel u bewust te maken van de risico’s van drugs in het verkeer. De cursus wordt in groepsverband gegeven, met circa 8-13 deelnemers. Daarnaast krijgt u een thuisopdracht. Het doel van de cursus is dat u een persoonlijk plan van aanpak opstelt om te voorkomen dat u nogmaals onder invloed van drugs gaat rijden.

  Bezwaar tegen de Educatieve Maatregel Drugs (EMD Cursus)

  De cursus moet u verplicht volgen. Doet u dat niet, dan verklaart CBR uw rijbewijs ongeldig. Bent u van mening dat u de cursus niet hoeft te volgen? Neem dan contact met ons op. Onze gespecialiseerde juristen kunnen voor u het CBR dossier opvragen en beoordelen of een bezwaar kans heeft. De bezwaartermijn is 6 weken nadat CBR het besluit tot het opleggen van de drugscursus heeft genomen.

  In ieder geval mag u tijdens de cursus blijven rijden, tenzij er een inhoudingstermijn is opgelegd door het Openbaar Ministerie. In dat geval kunnen we u helpen met een klaagschrift om weer snel achter het stuur te mogen.

  Recidiveregeling rijden onder invloed

  Als u de afgelopen 5 jaar eerder bent aangehouden wegens rijden onder invloed van drugs, dan wordt u een onderzoek naar uw drugsgebruik opgelegd. U krijgt dan te maken met een zwaar en langdurig traject, waarbij u een uitgebreid psychiatrisch onderzoek moet ondergaan. Ook loopt u op grond van de recidiveregeling een groot risico dat uw rijbewijs ongeldig wordt verklaard en dat u dit opnieuw moet halen.

  Is uw rijbewijs ingevorderd wegens drugs? En hebt u het dringend nodig?  of wilt u bezwaar maken tegen de cursus? Wij kunnen u helpen. Neem contact met ons op voor directie actie.

  Bel 085 864 00 61 om meteen iemand te spreken of stuur ons een contactbericht via de website. Buiten kantooruren reageren wij ook op WhatsApp.

  Juridische hulp nodig?

  Juristenkantoor Lex Lawyers
  Chat openen
  Direct hulp nodig?
  Wij helpen uw graag, wat is uw situatie? (alleen chat)