Wettelijke correctie snelheid

Wettelijke correctie snelheid

Als u veel te hard hebt gereden heeft dat strafrechtelijke gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat er geen twijfel bestaat of u inderdaad een strafbare snelheid hebt gereden. Bij het vaststellen van de snelheid maakt de politie gebruik van apparaten die soms een bepaalde foutmarge hebben. Deze foutmarge wordt als “wettelijke correctie” afgetrokken van de gereden snelheid.

De maximale foutmarge en de wettelijke correctie zijn dus hetzelfde. Het gaat dan om de maximaal toegelaten afwijking die bij de meting van een snelheid kan optreden. De door het Openbaar Ministerie ten laste gelegde snelheid kan dus alleen maar bewezen worden als de wettelijke correctie van de gemeten snelheid is afgetrokken. Dat geldt niet alleen voor vaste meetapparatuur (zie o.a. HR 23 januari 1996), maar ook voor metingen met mobiele apparatuur verricht (HR 12 maart 1996).

In zaken waarbij het rijbewijs is ingevorderd kan het daarom zinvol zijn om te onderzoeken of er is voldaan aan de regels en eisen met betrekking tot snelheidsmeting. De aftrek van de wettelijke correctie hoort daar bij.

Wettelijke correctie in schema

Eenvoudig gezegd is de wettelijke correctie voor snelheden onder de 100km/uur 3km/uur. Reed u meer dan 100km/uur? Dan geldt een wettelijke correctie van 3% van de gemeten snelheid.

  Rijbewijs ingevorderd

  Ingevorderd rijbewijs snel terug?

  Meetresultaat snelheid Wettelijke correctie
  0 t/m 100 km/uur 3 km/uur
  101 t/m 130 km/uur 4 km/uur
  131 t/m 165 km/uur 5 km/uur
  166 t/m 200 km/uur 6 km/uur
  201 t/m 230 km/uur 7 km/uur
  231 t/m 265 km/uur 8 km/uur

   

  Wij zorgen voor actie binnen 24 uur door een krachtig klaagschrift voor u in te dienen bij de rechtbank. Daarmee krijgt u uw rijbewijs snel terug.

  Tijdens kantooruren kunt u ons bereiken op 085 864 00 61  of via het contactformulier. Buiten kantooruren en in het weekend reageren wij naast het contactformulier ook op WhatsApp.

  Juridische hulp nodig?

  Juristenkantoor Lex Lawyers
  Chat openen
  Direct hulp nodig?
  Wij helpen uw graag, wat is uw situatie? (alleen chat)